همه افراد در معرض مسائل و چالشهایی قرار می گیرند که به دلیل محدود بودن دانش و تجربیات نیازمند همفکری با دیگران می شوند. تغییر و تحولاتی که در زندگی فردی و شغلی رخ می دهد می تواند باعث تردید، نگرانی، تعارض و حتی بحران گردد. مشاوره یک فرآیند تعاملی و پویاست که با گفتگو درباره مسائل، روابط، باورها، احساسات و رفتارها آغاز میشود. با توجه به دنیای متمدن امروز که سازمانها و حتی انسانها روابط پیچیده ای دارند و برای رسیدن به اهداف خود ناگزیر از ارتباط با دنیای بیرون از خود هستند، مسلماً برای عملکرد مناسب و ارتباط مؤثر، باید بهتر اندیشید و مطمئن گام برداشت و این امر با یک مشاوره درست امکان پذیر است. تیم مشاورین روانشناسی مگامدیر آماده است تا چالش های سازمانی شما را در زمینه رفتار سازمانی، تعارض سازمانی، استرس های شغلی، انگیزش شغلی، سبک رهبری، تناسب شغل و شاغل و نیز استخدام فرد مناسب را طی فرآیندی تحلیلی با شیوه های علمی و تجربی مطمئن رفع نماید.
دپارتمان روانشناسی سازمانی و صنعتی
یکی از مهمترین عوامل برای انتخاب یک شغل، شخصیت فرد است . تناسب شغل با شخصیت هر فرد رضایت شغلی او و در نهایت افزایش بهرهوری وی را در پی دارد. این تناسب در سازگاری شغلی اهمیت زیادی دارد. بعضی مشاغل برای افراد درونگرا و خوددار مناسب است، در حالی که تعدادی از مشاغل برای افراد برونگرا و سازگار مناسبتر است. مدیران همواره با چالش هایی نظیر استخدام افراد مناسب،کارمندانی وفادار، مسئولیت پذیر و خلاق مواجه هستند.
در شرایط اقتصادی کنونی و رقابت های محیطی، داشتن نیروی کار با انگیزه از جمله اجزای کلیدی جهت افزایش عملکرد لازم برای بقای سازمان است. داشتن کارمندان با انگیزه باعث می شود تا گام های مناسبی در جهت ایجاد تغییرات و پیش گیری از شکست ها برداشته شود. مدیران در این حوزه با چالش هایی مانند عدم شناخت کارکنان، کنترل بیش از حد کارکنان، مقاومت در برابر تغییر، عدم وجود بسترهای لازم برای بروز خلاقیت ها و… مواجه می باشند.
هرجا که انسان ها در محیط اجتماعی قرار میگیرند و رفتار و احساسات دیگران بر روی دیدگاه ها و احساسات آنها تاثیر می گذارد، بحث روانشناسی صنعتی و سازمان در تسهیل عملکرد کسب و کار اهمیت زیادی دارد. چالش های مدیران در این حوزه عبارتند از دانش مذاکره، تفکر سیستمی، مدیریت ارتباط با مشتری، کار تیمی، تعارضات سازمانی، مدیریت رفتار مصرف کننده و …
مهمترین موضوع در این بخش حفظ منافع سازمان از طریق برقراری ارتباط موثر با شرکای تجاری و حفظ مشتریان و تداوم سودمندی آن است. برای داشتن یک کسب و کار موفق باید اشراف کامل مسائل روانی حاکم بر محیط و همچنین شناخت سلایق و نیازمندیهای مشتریان و شرکای تجاری داشت. مدیران در این حوزه با چالش هایی مانند عدم شناخت سلایق و نیازمندیهای مشتریان، نداشتن استراتژی مناسب در مذاکرات، تعامل نا مناسب با مشتری و… مواجه می باشند.
هر روز مطالعات جدید و هیجان انگیزی انجام می شود و نشان می دهد که رسانه های اجتماعی چگونه تعاملات ما را تحت تاثیر قرار می دهند. مشارکت فعال مخاطبان در پست های منتشر شده شما در شبکه های اجتماعی نشان دهنده تایید برند شما توسط کاربرانتان می باشد. مدیران در این حوزه با چالش هایی نظیر انتخاب نامناسب رسانه اجتماعی، تولید محتوای بی کیفیت، عدم شناخت مخاطب و… مواجه می باشند.